Dolny Śląsk na Targach Smaki Regionów w Poznaniu
Targi SMAKI REGIONÓW są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według tradycyjnych receptur. Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu i z sukcesem realizuje założenie promowania regionów Polski poprzez produkty spożywcze o wysokiej jakości. Organizatorzy targów – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do udziału w ekspozycji wszystkie regiony Polski, w tym Województwo Dolnośląskie.
W dniach 24-27 września 2016r. na stoisku Dolnego Śląska można było próbować, smakować, ale także zakupić regionalne produkty, oznaczone logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska lub wpisane na listę produktów tradycyjnych, wytwarzane przez dolnośląskie przedsiębiorstwa:
- Spółdzielnię Mleczarską „DEMI” z Góry www.mleczarnia-gora.pl
- Okręgową Spółdzielnię Mleczarską z Międzyborza www.mleczarniamiedzyborz.pl
- Spółdzielnię Mleczarską „KAMOS” z Kamiennej Góry www.kamos.pl
- Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo Warzywnego ze Ścinawy www.zhpow-scinawa.com.pl
- Gospodarstwo Rolne Kwaszarnia Kapusty i Ogórków Michał Sznajder z Karnic k. Żmigrodu www.sznajder.agro.pl
- Winnica Świdnicka – Jolanta Gut www.winnicaswidnicka.pl
http://www.winnicaswidnicka.pl/
Podczas wydarzeń targowych wręczane są medale Targów „Smaki Regionów”. Otrzymują je najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej. Złoty medal Targów „Smaki Regionów 2016” zdobyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza.
Tradycją targów poznańskich jest finałowa uroczystość wręczenia nagród „Perła”. Nominacje do tej prestiżowej nagrody zostały przyznane w sierpniu podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Spośród nominowanych produktów oraz potraw pięć zostało uhonorowanych prestiżową statuetką:
Ser górski sudecki - „Wańczykówka” www.wanczykowka.pl
Korniszony – ZHiPOW Ścinawa www.zhpow-scinawa.com.pl
Likier karkonoski – ABDITUS Sp. z o.o. www.likierkarkonoski.pl
Gulasz z mięsa dzika i jelenia – Dworek Galosa, Stronie Śląskie www.dworekgalosa.pl
Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi promowany był miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, który w 2008 został zarejestrowany w unijnym systemie ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych przez Dolnośląski Związek Pszczelarzy jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.Koszt wynajmu powierzchni wystawienniczej oraz zabudowy stoiska na targach Smaki Regionów sfinansowany został ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Źródło: UMWD