[Relacja] Wyjazd studyjny na Biofach 2015
W dniach od 11-13 lutego odbył się wyjazd studyjny na targi produktów ekologicznych BioFach 2015 do Norymbergi, połączony z wizytacją gospodarstw rolnych w Niemczech.Wzięli w nim udział rolnicy ekologiczni z Dolnego Śląska, przetwórcy, przedstawiciele Dolnośląskiej Izby Rolniczej, samorządu oraz doradcy.
Podczas wyjazdu studyjnego uczestnicy mieli okazję odwiedzić trzy niemieckie ekologiczne gospodarstwa, prowadzące różnorodną działalność rolniczą, w tym produkcję zwierzęcą, przetwórstwo oraz sprzedaż bezpośrednią wytworzonych produktów. Ważnych elementem programu były ekologiczne wieczory dyskusyjne.
Głównym punktem programu było zwiedzanie największych na świecie targów produktów ekologicznych BioFach 2015 w Norymberdze, które odbywały się już po raz 26. Ta impreza wystawiennicza produktów ekologicznych gromadzi co roku ponad 40 000 zwiedzających oraz prawie 2 200 wystawców. Oferta targowa jest różnorodna, gdyż ekologia obejmuje coraz szersze dziedziny życia. Prezentowana jest tutaj żywność ekologiczna, w tym surowce, półprodukty, komponenty, wyroby gotowe dla przemysłu rolno-spożywczego oraz kosmetyki, odzież a nawet zabawki.
Jednym z ciekawszych wydarzeń targowych była prezentacja doświadczeń świata win, oliwy oraz produktów wegańskich. Co roku na targach wybierany jest Kraj Roku, który w szczególny sposób ma okazję zaprezentować swoją ekologiczną ofertę. W tym roku była to Holandia.
Uczestnictwo w targach to możliwość poznania marek i produktów z ponad 80 krajów, wymiany poglądów z czołowymi przedstawicielami sektora produkcji ekologicznej oraz poznania nowych trendów i innowacji. To także okazja do spróbowania eko-produktów, często egzotycznych.
Dorobek polskiego rolnictwa ekologicznego został zaprezentowany na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przez przedstawicieli branży zrzeszonych w polskich organizacjach ekologicznych. Odwiedzający polskie brali udział w licznych pokazach kulinarnych i degustacjach. Dużym powodzeniem cieszył się stek z żurawiną przyrządzony przez szefów polskiej kuchni.
Wizyta przedstawicieli branży ekologicznej z Dolnego Śląska na targach wpisała się już w kalendarz imprez, w których warto co roku uczestniczyć. Następne targi odbędą się w dniach 10-13 lutego 2016 roku.
Wyjazd został realizowany we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego w ramach funduszu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Źródło: DODR