Prezentacje wojewódzkie Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2014
Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kulebiaki, karp smażony i ryba w marchewce, kluski z makiem, kutia, makowce i kompot z suszu. To tylko początek długiej listy tradycyjnych potraw wigilijnych, które zaprezentowały we Wrocławiu dwadzieścia cztery dolnośląskie Koła Gospodyń Wiejski.
To wyjątkowy czas by lepiej poznać i posmakować dania kuchni Dolnego Śląska, na której różnorodność i bogactwo bez wątpienia ma wpływ wielokulturowość naszego regionu.W sobotę 13 grudnia w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu można było poczuć ducha zbliżających się świąt, posmakować wigilijnych potraw i wspólnie kolędować.
Organizatorem Prezentacji wojewódzkich Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2014 był Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Uroczystego otwarcia dokonał dyrektor Pasażu Grunwaldzkiego Maciej Sanetra oraz Dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński. Wicewojewoda Dolnośląska Ewa Mańkowska i prezes Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych Eugeniusz Chrzan złożyli świąteczne życzenia wszystkim uczestnikom.
Podczas Prezentacji można było posłuchać kolęd i pastorałek prezentowanych przez cztery zespoły ludowe ‒ Leszczynki z Dobroszyc, Olszaniacy z Olszan, Kukułeczki z Pogwizdowa oraz Radośni z Wróblowic.
Prowadzący imprezę Łukasz Ciona, reporter i prezenter Telewizji Wrocław odwiedził kolejno wszystkie stoły i rozmawiał z paniami zrzeszonymi w Kołach o tradycjach i dziedzictwie kulturowym i kulinarnym Dolnego Śląska. To one znają regionalne legendy, gromadzą przepisy kulinarne, odtwarzają stare techniki dekoracyjne czy prowadzą kroniki, ocalając od zapomnienia dawne zwyczaje i obrzędy.
Źródło: DODR.PL