[Relacja] X Dolnośląskie Forum Kobiet
Wyjątkowa wartość, bogactwo i tradycja dziedzictwa kulturowego Dolnego Śląska stała się inspiracją i tematem przewodnim jubileuszowego X Dolnośląskiego Forum Kobiet ‒ Z różnic tworzymy wspólną tradycję.
Data tegorocznej edycji nie była przypadkowa, gdyż Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych ustanowiło 15 października Międzynarodowym Dniem Kobiet Wiejskich, które licznie przyjechały do Wrocławia by podzielić się swoimi doświadczeniami.
Różnorodność kulturową naszego regionu widać było między innymi podczas pokazu tradycyjnych strojów regionalnych Wielobarwny Dolny Śląsk. Stroje prezentowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Nowym Waliszowie, Towarzystwa Kulturalnego Podgórzanie, Zespołu Gieni Dudki, Zespołu Wojcieszowianki, Zespołu Górali Czadeckich Dawidenka. A ponieważ Dolny Śląsk to wielobarwna kulturowa mieszanka, swoje stroje oraz potrawy prezentowało także Stowarzyszenie Greków Odyseas, Łemkowski Związek Pieśni i Tańca Kyczera, Związek Ukraińców we Wrocławiu i Wrocławskie Towarzystwo Przyjaciół Bułgarii, którego przewodniczący Dimczo Angelow zachęcał uczestników Forum do wspólnej nauki bułgarskiego tańca horo.
Tradycyjnie od pięciu lat podczas Forum odbywa się podsumowanie wojewódzkiego konkursu na Najciekawszą kronikę wiejską 2014. Do tegorocznej edycji konkursu zostało zgłoszonych 25 kronik. Spośród wysłanych tomów wybraliśmy i nagrodziliśmy cztery najlepsze:
- I nagroda ‒ Chór Jubilat, powiat oławski,
- II nagroda ‒ Kroniki Wiejskie Sołectwa Mościsko, powiat dzierżoniowski,
- III nagroda ‒ Zespół folklorystyczny Lubin, powiat lubiński,
- wyróżnienie ‒ Towarzystwo Kulturalne Podgórzanie, powiat lwówecki.
Dyplomy i nagrody wręczyli laureatom dyrektor Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu Ryszard Czerwiński i Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego Włodzimierz Chlebosz.
Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Jutrzynie Anna Choina opowiedziała o zrealizowanych projektach łączących tradycję z nowoczesnością. Założycielka i prezes Stowarzyszenia Srebrna Dolina w Mojeszu Mariola Szczęsna zaprezentowała napoleońskie mundury, które noszą uczestnicy Niecodziennych Jarmarków Dziedzicowych, nawiązujących do wydarzeń z 1813 roku, kiedy to we wsi Mojesz stacjonowały wojska francuskie. Przedstawione na fotografiach rekonstrukcje bitew napoleońskich oraz pasja i zaangażowanie mieszkańców w realizację projektów wzbudziło podziw gości.
Tegoroczne Forum było okazją do podziękowań kobiecie aktywnej i przedsiębiorczej, która podjęła się kultywowania tradycji kulinarnych i wędliniarskich na Dolnym Śląsku. Właścicielka firmy Galicja z Niemczy Maria Matusiewicz zakończyła pracę zawodową i przekazała firmę swojemu następcy. To dzięki pani Marii i jej mężowi możemy delektować się Przysmakiem wołyńskim, który otrzymał ogólnopolską nagrodę Perła 2004 i został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Produkty Galicji, jako jedyne z Dolnego Śląska zostały objęte systemem certyfikacji Jakość Tradycja, a sama firma należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.
Od 2008 roku, 15 października jest Europejskim Dniem Walki z Rakiem Piersi, który ma przypominać kobietom w Europie o wpływie stylu życia na zdrowie i jego roli w zapobieganiu chorobom. Dolnośląskie Stowarzyszenie Amazonek Femina – Fenix we Wrocławiu, przygotowała wystawę składającą się 14 plansz promujących profilaktykę przeciwnowotworową kobiet – Nim rak da znak.
Dolny Śląsk to tygiel kulturowy i kulinarny. Trudno szukać jednego dolnośląskiego stroju czy potrawy, gdyż dziedzictwo to kształtowało się pod wpływem wielu kultur. Zorganizowane przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu jubileuszowe X Dolnośląskie Forum Kobiet – Z różnic tworzymy wspólną tradycję zakończyło się degustacją regionalnych potraw, które na stałe wpisały się dolnośląskie menu i stanowią o jego bogactwie i różnorodności. Nie mogło zabraknąć przygotowanego przez Karczmę Łemkowską waru ze zlepieńcami i homiłek, greckich keftedes i pity, bułgarskiego gjuwecz zarzawat z bakłażanem grillowanym, ukraińskiej solanki czy kołocza i afinaty bukowińskiej Górali Czadeckich.
Źródło: DODR.PL