Relacja: Wyjazd studyjny - Promocja krajowych i unijnych systemów jakości żywności regionalnej – Austria 22-25.07.2014
Kraj Związkowy Tyrol zwany dawniej Górską Krainą to bogactwo regionalnych specjałów jak wędzony speck, sery, owocowe sznapsy, soczyste steki czy owoce i witalizująca woda z górskich potoków. Możliwość zapoznania się z zasadami produkcji, sprzedaży i promocji austriackich produktów regionalnych mieli dolnośląscy producenci uczestniczący w wyjeździe studyjnym.
W dniach 22-25 lipca Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego zorganizował wyjazd, którego celem było zachęcenie do promocji regionalnej żywności poprzez udział w krajowych i unijnych systemach jakości żywności. Podczas wyjazdu uczestnicy spotkali się z przedstawicielami Austriackiej Izby Rolniczej, która wspiera rozwój rynków lokalnej żywności. Barbara Viehauser omówiła formy i metody austriackiego doradztwa rolniczego, strukturę gospodarstw rolnych oraz możliwości promocji produktów regionalnych i tradycyjnych. Systemy sprzedaży bezpośredniej na poziomie gospodarstwa oraz rozwiązania prawno – organizacyjne dotyczące wymagań higieniczno-sanitarnych przedstawiła Ingeborg Pichler.
Podczas pięciu wizyt u producentów zajmujących się przetwórstwem oraz sprzedażą bezpośrednią uczestnicy mogli podzielić się swoimi spostrzeżeniami oraz spróbować regionalnych specjalności.
Gospodarstwo Mallnhof zajmuje się na co dzień hodowlą owiec mlecznych. Filozofią gospodarstwa jest prowadzenie działalności w zgodzie z naturą, a głównymi produktami są jogurty, pełnowartościowe mleko owcze, ser owczy w różnej postaci, mięso jagnięce, a także karma dla psów i kotów. W zakładzie przetwarzana jest również serwatka, z której powstają kosmetyki własnej produkcji.
Gospodarstwo Gute Frucht w Natters zajmuję się uprawą sadów owocowych. Rodzinne gospodarstwo słynie z bio-soków czy jabłkowych i gruszkowych marmolad.
W miejscowości Hollersbach rodzina Astl zajmuję się przede wszystkim przetwórstwem mleka krowiego i produkcją serów. Krowy karmione są sianem i zbożem, a wszystkie produkty mleczne pochodzą z tzw. Heu-Milch, czyli czystego mleka. Nagradzane w wielu konkursach sery, słoninę, kiełbasę wołową lub z jelenia, marmolady, miody, maślankę owocową, masło, likiery i sznapsy można kupić w sklepie na terenie gospodarstwa.
W Zell am See rodzina Pichler zajmuje się przetwórstwem z mięsa wołowego i wieprzowego, oraz mięsa z jelenia. Głównymi produktami dostępnymi w rolniczym sklepie są tyrolskie cienkie kiełbasy wieprzowo-wołowe, kiełbasy z jelenia czy wędzona wieprzowina i wołowina a także likiery, sznapsy i marmolady.
Położona w dzielnicy wina winnica rodziny Bohrn zaprasza do wypoczynku w pensjonacie i udział w tematycznych wycieczkach. Winorośl uprawia się tu nieprzerwanie od pięciu pokoleń, a ręczny zbiór owoców z kilkudziesięciohektarowego gospodarstwa to prawdziwe wyzwanie. Większość produkcji zakładu stanowi białe wino Velltiner.
Dzięki miejscowym restauratorom markowe produkty regionalne na stałe wpisały się w tyrolską kuchnię i są poszukiwane przez spragnionych kulinarnych przeżyć turystów. Produkty oznakowane krajowymi, bądź unijnymi systemami certyfikacji żywności wysokiej jakości to wizytówka regionu wiec warto zadbać o odpowiednie wyeksponowanie i oznakowanie.
Źródło: DODR