II Festyn Regionu - Dolnośląska Wieś Zaprasza
Sernik z koziego twarogu, lniana chałwa, gruszkowa musztarda, czarna kiełbasa i przepiórki w glinie to tylko niektóre atrakcje kulinarne festynu Dolnośląska Wieś Zaprasza.
Pięćdziesięciu wystawców i kilkuset wrocławian przybyło na imprezę zorganizowane w niedzielę 15 czerwca na terenie DODR we Wrocławiu. Zadaniem festynu było pokazanie dolnośląskiej wsi, jako interesującego miejsca do wypoczynku i edukacji, także tej kulinarnej.
W programie znalazły się występy sześciu zespołów ludowych i kiermasz prac rękodzielników, a także konkurs na imię dla krowy i cielaka, w którym można było wygrać kosz serów, a dla dzieci jazda na kucykach czy dojenie krowy. Uczestnicy imprezy próbowali regionalnych i lokalnych produktów, brali udział w artystycznych warsztatach.
Wśród wystawców nie zabrakło nie tylko producentów regionalnej żywności i rękodzielników, ale i Kół Gospodyń Wiejskich, gospodarstw agroturystycznych i edukacyjnych oraz Lokalnych Grup Działania ‒ Partnerstwo Kaczawskie, Szlakiem Granitu, Gromnik, Wrzosowa Kraina, Kraina Łęgów Odrzańskich, Partnerstwo Dolina Baryczy, Gromnik, Partnerstwo Ducha Gór, QWsi, Partnerstwo Ducha Gór i Kwiat Lnu.
W punkcie informacyjno-degustacyjnym można było próbować tradycyjnych marynat, miodów, serów, wędlin czy chleba.
DODRowa krowa i cielak, do tej pory bezimienni, zyskali imiona Mućka i Dodrek. Ich autorzy dostali kosze pełne serów i innych regionalnych produktów.
Uczestnicy festynu, którzy wypełnili ankietę na temat imprezy mogli wygrać trzydniowy pobyt w agroturystycznym gospodarstwie edukacyjnym Dom na Wzgórzu w Gajowie w gminie Radków w powiecie kłodzkim. Nagrodę wylosował Bronisław Żmijowski z Ołtaszyna.
Organizatorami imprezy byli Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2015 dla województwa dolnośląskiego.
Źródło: DODR