Szkolenie "Produkty tradycyjne i regionalne" - 10.12.2012 r.
Sznowni Państwo,
Sekretariat Regioanlny KSOW w województwie dolnośląskim zaprasza do uczestnictwa w szkoleniu nt. „Produkty tradycyjne i regionalne”, które odbędzie się 10 grudnia (poniedziałek ) o godz. 1000. Szczegóły dotyczące miejsca przeprowadzenia szkolenia zostaną podane w późniejszym terminie. Szkolenie odbędzie się na terenie Wrocławia.
Szkolenie jest skierowane dla Lokalnych Grup Działania z teren Województwa Dolnośląskiego, którzy prowadzą doradztwo dla lokalnych producentów produktów z zakresu wytwarzania i sprzedaży produktów lokalnych, w ramach odpłatnej działalności stowarzyszeń, działalności gospodarczej osób fizycznych, sprzedaży produktów lokalnych, w tym pochodzenia zwierzęcego na warunkach działalności marginalnej i lokalnej.
Podczas szkolenia przedstawiona zostanie charakterystyka produktów tradycyjnych i regionalnych oraz przyznawanych im oznaczeń krajowych i europejskich. Uczestnicy szkolenia zapoznają się również z podstawowymi wymaganiami higieniczno-sanitarnymi, weterynaryjnymi, normami i przepisami regulującymi wprowadzanie artykułów rolno-spożywczych do obrotu, zasadami wydawania świadectw jakości handlowej, a także założeniami i normami Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Zaprezentowane zostaną korzyści finansowe z uczestnictwa w systemach jakości żywności w ramach PROW 2007-2013.
Proszę o przesyłanie formularzy zgłoszeniowych do dnia 6 grudnia na adres katarzyna.wrona@umwd.pl
Program szkolenia:
Zadania Inspekcji w świetle ustawy IJHARS. Produkty tradycyjne i regionalne –wprowadzanie do obrotu i wydawanie świadectw jakości
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych
Wymogi sanitarne w produkcji i obrocie żywnością tradycyjną i regionalna w świetle przepisów prawa unijnego i krajowego
Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna we Wrocławiu
Produkt regionalny i tradycyjny w świetle wspólnotowego prawa Żywnowościowego –Wojewódzka Inspekcja Weterynaryjna we Wrocławiu
Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności –Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa OR we Wrocławiu
Działania informacyjne i promocyjne dotyczące żywności wysokiej jakości – Działanie 133 w ramach PROW 2007-2013
OT Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.