Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Smaki Regionów - zapraszamy do konkursu!

25.07.2011

      

Soczysta szynka, wędzony pstrąg, roladki z suma, kozi ser, farsz do chłopskich gołąbków, zupa borowikowa, przeróżne konfitury, powidła, marynaty i marmolady, a do tego miód i słodycze - takie między innymi produkty żywnościowe i potrawy regionalnego można zgłosić do konkursu ‘Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów’. Już jego XI edycję organizuje urząd marszałkowski wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych,  od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur, a także potraw stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu. Służy on również poszukiwaniu produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką. Natomiast ideą konkursu jest przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Karty zgłoszenia produktów i potraw powinny wpłynąć najpóźniej do dnia 31.07.2011r. na adres:
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
ul. Zwycięska 12
53-033 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
(np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, miód)
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
III. Napoje regionalne
(alkoholowe i bezalkoholowe)
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi
(np. farsze)
V. Najlepsze danie i potrawa regionalna
(zupa, danie główne)

Komisja Konkursowa oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody „Perła 2011”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu.
Konkurs odbędzie się 3 września 2011r. na terenie Pasażu Grunwaldzkiego przy Placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu.
Kontakt: Izabela Michniewicz z DODR we Wrocławiu, izabela.michniewicz@dodr.pl, tel. 71/3398021 wew. 152 oraz Justyna Antosik z urzędu marszałkowskiego, justyna.antosik@umwd.pl, tel. 71/776-90-30.
Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Rolnego w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

ZAŁĄCZNIKI:

1.Treść ogłoszenia
2.Regulamin konkursu na najlepszą potrawę regionalną
3.Regulamin konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy
4.Karta zgłoszenia - produkt
5.Karta zgłoszenia - konkurs


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009